+31 6 81881070 info@haian.nl

DUIVEN – De twee bedrijven in Duiven, waarbij vier illegale Chinese werknemers zijn aangetroffen, krijgen een boete van 4000 euro per illegale werker. Dat meldt de gemeente. De vier   terug naar China.

De Chinezen werkten bij twee bedrijfjes aan batterijen voor elektrische fietsen, zo liet de arbeidsinspectie woensdag weten. In totaal werden er vijf Chinese werknemers aangetroffen, waarvan er vier geen Nederlands bsn-nummer hebben. De vier woonden in Duiven, maar staan niet ingeschreven in de bevolkingsadministratie.

De paspoorten van de illegale werkers zijn volgens de gemeente Duiven direct ingenomen. Vervolgens hebben zij zich gemeld bij de vreemdelingenpolitie. Op korte termijn gaan ze terug naar China. Verder meldt de gemeente dat het zou gaan om hele jonge werknemers. Of ze minderjarig zijn, is niet zeker.

‘Verborgen economie’

De inspectie voert volgens de gemeente extra controles uit bij de bedrijven. Er lopen nog een aantal milieukwesties en arbeidsomstandigheden worden gecontroleerd. Volgens de inspectie werden de Chinezen vermoedelijk onderbetaald en moesten ze dagelijks te lang werken. Ook zou er onveilig zijn gewerkt, bijvoorbeeld door te solderen zonder een goede afzuiging.

Hoewel het nog niet bevestigd is, heeft de gemeente het idee dat er een link is tussen de twee bedrijven. Ze staan wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar de arbeidsinspectie denkt dat ze geen belasting betalen in Nederland. De inspectie noemde het een ‘verborgen Chinese economie in Duiven’.

Bron: Omroepgelderland.nl