+31 6 81881070 info@haian.nl

Evenementen, waaronder ook kermissen en braderieën, kunnen vanaf 1 juli weer worden georganiseerd. Bij de grote versoepeling van maatregelen die premier Rutte heeft aangekondigd, blijft één eis maatgevend: overal moeten bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden.

Grotere buitenconcerten, festivals en sportevenementen ‘worden zo weer denkbaar’, zei de premier. Hij verwacht zelf dat pas in de tweede helft van augustus weer sprake kan zijn van grote evenementen. Dat heeft mede te maken met het verlenen van vergunningen.

Hij hamerde op het belang van afstand houden. Hij ziet de 1,5-meterregel nog van kracht blijven tot een vaccin of medicijn is gevonden tegen Covid-19.

Sekswerkers weer aan de slag

De 1,5-meterregel wordt nu wél losgelaten voor iedereen onder de 18: tieners tot 18 jaar hoeven ten opzichte van elkaar geen 1,5 meter afstand meer in acht te houden, maar wel ten opzichte van volwassenen. Ook mogen sekswerkers vanaf 1 juli weer aan de slag. (Een greep uit de belangrijkste veranderingen vind je in het grijze kader onderaan dit artikel.)

Dat sommige maatregelen per 1 juli kunnen worden losgelaten of versoepeld, is eerder dan gedacht, zei Rutte. “Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar”, zei hij ook. “Die anderhalve meter blijft cruciaal, samen met andere basisregels: thuisblijven bij klachten, zo veel mogelijk thuiswerken, je handen stuk wassen.”

Van de daken schreeuwen

Hij zei dat het een boodschap was die hij ‘het liefst van de daken zou schreeuwen’. “Als we daarin verslappen, is het echt reëel dat we straks toch weer meer beperkingen moeten doorvoeren.”

De nieuwe regels per 1 juli moeten volgens de premier duidelijkheid bieden voor iedereen en lucht geven aan ondernemers. “De basisregels zijn zo veel mogelijk hetzelfde.” Dat maakt handhaving makkelijker, zegt hij.

Rutte stond stil bij afgelopen maandag, de eerste dag sinds begin maart waarop er geen coronasterfgevallen waren gemeld in Nederland. “Dat hebben we samen bereikt. Maar het grote gevaar is dat we denken: dat was de coronatijd, terug naar de onze.”

Regels gevolgd

De cijfers zijn goed omdat we dat juist niet hebben gedacht, zei Rutte, en de regels hebben gevolgd. “Zonder alle maatregelen zouden we naar schatting te maken hebben gehad met 135.000 ziekenhuisopnamen en 35.000 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn plekken die we nooit hadden kunnen realiseren, pieken die we nooit hadden aangekund.”

Bron: rtlnieuws.nl