+31 6 81881070 info@haian.nl

Babi pangang, nasi goreng, kip tikka masala: we zijn er in Nederland maar al te gek op. Maar door nieuwe regels die 1 juli ingaan, is de toekomst van de Aziatische restaurants in gevaar, zegt de Vereniging Chinese-Aziatische Horecaondernemers (VCHO).

Voor Aziatische restaurants is het van groot belang dat er specialiteitenkoks uit Azië in de keuken staan. De Nederlandse overheid onderkende deze eis, maar daar komt vanaf 1 juli 2024 verandering in. Vanaf dan worden deze functie-specialiteiten afgeschaft. Hierdoor wordt het voor horecaondernemers erg lastig om gespecialiseerde koks uit Azië te halen.

De overheid wil dat elke kok met ervaring in de Europese keuken met wat bijscholing aan de slag kan in de Aziatische keuken. Maar volgens horecaondernemer Lide Chung zijn er geen Europese koks te vinden die zich willen of hebben laten bijscholen, vertelt hij aan Hart van Nederland. Hij komt al enkele jaren twee koks te kort in zijn restaurant in Weert en zit met de handen in het haar. “Die koks zijn niet te vinden.”

Deuren sluiten

De VCHO vreest dat door de nieuwe regelgeving veel restaurants de deuren moeten sluiten. De vereniging is daarom een petitie gestart. “De overheid begrijpt niet dat voor het bereiden van Aziatische gerechten specifieke culinaire kennis nodig is. Een Aziatisch restaurant kan daarom niet zonder een Aziatische specialiteitenkok”, valt er te lezen.

“Op dit moment is er al een groot tekort aan koks, en dat zal na 1 juli alleen maar erger worden, waardoor uiteindelijk veel restaurants genoodzaakt zullen zijn te sluiten.”

Bron: Hart van Nederland