+31 6 81881070 info@haian.nl

Ik ben een slachtoffer

Li,

Ik heb veel geld geïnvesteerd in een procedure om mijn Chinese vriendin over te laten komen naar Nederland. Een paar weken nadat ze in Nederland was, deed ze aangifte van verkrachting en mishandeling. Ik zou haar verkracht en mishandeld hebben. De politie had op basis van haar verklaringen mij twee keer opgesloten. Nadat ik de tweede keer uit de cel kwam, was mijn huis leeggehaald. De overheid had een geheim onderkomen voor haar geregeld. Ze had alle spullen die ik aangeschaft heb voor ons geluksnest allemaal meegnomen. Alles wat mee te nemen was, was weg. Zelfs het servies was weg. Het voelt zo oneerlijk. Ik ben vals beschuldigd. Ik heb alles op alles gezet om haar over aak te kunnen laten komen. Om (snel) een zelfstandige verblijfsvergunning te krijgen heeft zij misbruik van mijn onwetendheid en liefde gemaakt. Ook heeft zij mij van vreselijke dingen beschuldigd en bezorgde mij een strafblad. Na mijn detentie heb ik geen werk meer en kwam ik terug in een leeg huis.
Ik heb eraan gedacht om mijzelf van dit ellendig leven te beroven, want die relatie heeft mijn leven kapot gemaakt en heel veel pijn gedaan.
Hoe moet ik nu verder leven?

Lin:

In mijn beleving faciliteert de Nederlandse overheid alleen de werkgevers. Zolang een werkgever zijn (belasting)plichten goed nakomt, geven ze niets om het welzijn van de medewerkers. Ik werk ondertussen al ruim 10 jaar in Nederland. In die jaren heb ik maar 1 keer een controle van de arbeidsinspectie meegemaakt, terwijl het zo vaak voorkomt dat de werkgevers de arbeidsmigranten onder druk zetten.

Een collega van mij is ook arbeidsmigrant. Toen hij op de werkvloer verwond was aan zijn hand, had de werkgever de zorgverzekeringspas van iemand anders gebruikt voor zijn ziekenhuisbezoek, omdat hij hem niet verteld had over de zorgverzekeringsplicht en dit ook niet voor hem regelde. Hij liet de werknemer ook niet rusten tijdens ziekte. Toen mijn collega ernstig ziek was, moest hij op de tweede dag alweer aan het werk.

Soms regelt de werkgever twee bankrekeningen voor de arbeidsmigrant. Op de ene rekening maakte hij het salaris over en op de ander stort hij het geld weer terug voor zichzelf. Sommige werkgevers weten heel goed wat de wet van hen verlangt, maar ze lappen die regels aan hun laars.

Soms heeft een arbeidsmigrant recht op zorgtoeslag. De werkgever stopt dit geld in zijn eigen zak en manipuleert de arbeidsmigrant hierin. Sommige collega’s zijn teruggekeerd, omdat in hun beleving de arbeidsomstandigheden in Nederland onmenselijk is.

Veel arbeidsmigranten zijn afhankelijk van hun werkgevers, omdat ze de wet- en regelgeving niet kennen en de taal ook niet beheersen. Noodgedwongen offeren ze zichzelf op en verdragen ze de slechte omstandigheden.