+31 6 81881070 info@haian.nl

Met de hulpverlening

Als je in Nederland hulp hebt gehad van een organisatie, kun je hier jouw ervaringen delen. Denk hierbij aan organisaties zoals VluchtelingenWerk, (vrouwen)opvang, maatschappelijk werk, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg (GGZ), enz.

Hui:

“Ik wil graag delen over het gevoel dat een Nederlandse maatschappelijk werker mij geeft en mijn beleving van de hulpverlening. Sinds een half jaar helpt een Nederlandse maatschappelijk werker mij bij het lezen van diverse brieven van de Nederlandse overheid, het invullen van formulieren, enz. Bij elke afspraak is zij erg beleefd en begaan met hoe het met mij gaat, maar ze vergeet de zaken die voor mij belangrijker zijn. Het is voor mij nodig dat ze meer uitleg geeft over regels, wetten en welke rechten ik heb. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering zegt ze “Dat kan,” maar legt vervolgens niet uit op welke soorten uitkering ik recht heb welke consequenties daarmee gepaard gaan in mijn situatie, enz. Na elke afspraak ben ik nog meer in de war, weet ik niet meer welke richting ik op moet en voel ik mij over het algemeen verdwaald. Vaak ontdek ik via anderen pas wat de verschillende aspecten van het probleem zijn. Als ik met mijn vraag/probleem bij haar kom, heb ik het idee dat ze mijn hulpvraag eigenlijk wel begrijpt. Het is alleen jammer dat ze mij dan geen suggesties of verdere benodigde informatie geeft, zodat ik op basis daarvan een overweging kan maken van wat ik ga doen.
Toevallig heb ik een keer met een collega van haar gesproken. Deze maatschappelijk werker is totaal anders dan mijn maatschappelijk werker. Binnen een hele korte tijd heeft hij alles wat ik wil vragen, wat ik niet weet en wat ik niet begrijp in een keer aan mij uitgelegd. Dit geeft mij het gevoel dat ik richting heb gevonden voor mijn handelen en welke stappen ik kan ondernemen. Hij legt alles duidelijk en helder uit totdat ik het begrijp. Dit gesprek voelt voor mij erg nuttig. Ik heb hierdoor ook meer zelfvertrouwen gekregen. Daarom is het zeker aanbevolen dat je de juiste persoon (persoon met de juiste vaardigheden) zoekt om jou te helpen als je problemen hebt. Als de hulp van de juiste persoon komt, bespaart dit jou een hoop energie en tijd.”