+31 6 81881070 info@haian.nl

Met het werk in andere branches

Ku:

Ik ben een Chinese man die door mensensmokkelaars is misleid en in 2010 in Nederland terecht is gekomen. Mijn hele hebben en houden in China heb ik verkocht om ze te betalen voor de reis. Bij aankomst in Nederland hebben ze mijn Chinees paspoort ingenomen. Om te overleven heb ik alles aangegrepen wat er op mijn pad kwam, zoals werken in restaurants en spullen verplaatsen/verhuizen.

In 2014 heeft een vriend mij geïntroduceerd om bij een bloemenkwekerij te werken. De baas heeft toegezegd dat ik een loon van €5,75 per uur zou ontvangen. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestonden uit: bloemen kweken, inpakken, voorbereidende werkzaamheden treffen, transporteren van goederen en overige werkzaamheden. De goederen die ik dagelijks transporteerde waren erg zwaar, sommigen wogen 50-100 kg. Tevens was de werkdruk erg hoog. Verder waren de werktijden erg lang. Geregeld werkte ik 10-12 uur per dag of meer, soms zelfs 13 uur of meer. Na 3 maanden werken was ik fysiek helemaal uitgeput. Ook was ik genoodzaakt om erg sober te leven om rond te kunnen komen doordat de baas maar een deel van het loon betaalde.

Toen ik een jaar na indiensttreding tijdens het werk goederen transporteerde, was ik aan mijn linkerhand gewond geraakt.  Na behandeling in het ziekenhuis kon ik mijn vingers nog steeds niet soepel bewegen of buigen. Kort na het ongeluk had de baas van de bloemenkwekerij mij zonder opgaaf van reden en zonder bericht vooraf ontslagen. Ook werd het verschuldigde salaris niet uitbetaald. Ik ben niet bekend met de verschillende rechtswegen in Nederland en voelde mij machteloos.

Twee dagen na mijn ontslag ben ik in de middag naar de bloemenkwekerij gegaan om mijn salaris op te eisen bij de baas. Salaris kreeg ik niet. De baas, zijn vrouw en het nichtje van de baas hebben mij uit de werkplaats gestuurd. Ik werd door de zoon van de baas en zijn vrienden neergeslagen en was weerloos geraakt. Zij pakten mijn benen vast en trokken mij naar een plek waar de beveiligingscamera’s een dode hoek hadden. Daar werd ik verder geschopt en geslagen. Ik smeekte om genade, zodat zij mij lieten gaan, maar zij wisten niet van ophouden. De zoon van de baas trapte op een gegeven moment met zijn voet in mijn borstkas. Het voelde alsof mijn botten gebroken waren. Zij schopten en sloegen mijn hoofd waardoor er veel bloed uit mijn oogkassen kwam. Mijn lichaam had het op een gegeven moment begeven en ik was bewusteloos geraakt. Later in het ziekenhuis bleek dat de verwondingen aan de linkeroogkas een operatie vereisten. Er was geen plek op mijn lichaam dat niet ongedeerd was: overal had ik blauwe plekken en/of wonden.

Een barmhartige buurtgenoot had de politie gebeld. Ik was een week lang in het ziekenhuis ter behandeling van mijn verwondingen en heb ook de benodigde operaties ondergaan. Helaas is mijn lichaam niet helemaal hersteld in wat het was voordat ik mishandeld werd. Vaak voel ik mij futloos. Werkzaamheden die meer kracht vereisen, kan ik sindsdien niet meer uitvoeren. Het brute geweld heeft een grote impact op mijn lichaam en geest gehad. Ik slaap elke avond niet goed en schrik vaak wakker van nachtmerries. In de nachtmerrie herbeleef ik de geweldsscène opnieuw.

Ik ben een eerlijke en plichtsgetrouwe Chinees. Vóór de reis naar Nederland hoopte ik op een beter leven door hard te werken. Omdat ik de Nederlandse taal niet machtig was, was het zoeken naar werk voor mij zeker niet gemakkelijk. Ik had nooit gedacht dat de baas niet alleen mijn salaris inhield en mijn eigen spullen niet terug wou geven, maar dat hij bruut geweld en mishandeling gebruikte tegen mij.

Op dit moment ben ik heel angstig en voel me hulpeloos.