+31 6 81881070 info@haian.nl

Met het werk in de Chinese wellness-branche

Mei:

Het oprechte geluid van een onschuldige

Sinds Nederland is begonnen met zijn aanvallen op illegale seksuele activiteiten van Chinese schoonheids- en massagesalons hebben talloze salons de deuren moeten sluiten, waarvan sommigen voorgoed. Tegelijkertijd hebben in kleinere steden of in minder streng gereguleerde steden juist nieuwe salons de deuren geopend. Vanuit de as van de ene rijst de andere weer op…en zij die illegaal bezig zijn, hebben hun activiteiten niet gestaakt. Zij redeneren immers dat zij ten eerste niet in de bak zullen belanden voor hun onwettelijke seksuele diensten en ten tweede dat wanneer het erop aankomt, dat ze van de politie de tent moeten sluiten, toch wel voldoende zwart geld zullen hebben binnengehaald om elders een nieuwe salon te openen.

Maar voor mij, die gewoon een nette massagesalon wil runnen, is dat zowat onmogelijk. Vraag je mij waarom? Allereerst heb ik reeds al mijn ideeën uitgeput over hoe de massagebranche meer transparant te maken. Ten tweede, wat betreft het aannemen van personeel moet je voorzichtig zijn, ontzettend voorzichtig! Want voor het zwarte geld dat zij verdient, wordt jij als werkgever verantwoordelijk gehouden en de schade is dan ook voor eigen rekening. Maar waar dit geld uit onwetmatige seksuele werkzaamheden vandaan komt en in wiens zakken dit belandt daar kijkt niemand naar om. Degene die hieraan verdient, heeft geen enkele zorgen, terwijl degene die er niets van vangt, de deuren mag sluiten en kapitaal verliest.

Mag ik vragen of dit een normale gang van zaken is? Is er iemand die rekening houdt met een onschuldige werkgever?

Ik probeer gewoon aan het hoofd te staan van een normale massagesalon. De ruimte waar mannelijke klanten gemasseerd worden is geen afzonderlijke kamer maar gewoon onderdeel van de rest. Lichtjes schijnen door de transparante gordijnen heen. Werknemers heb ik gevraagd om oplettend te observeren, mee te luisteren, mee te kijken en zelfs om met klein opname apparatuur mee te luisteren of er niet over het een of andere onderhandeld wordt. Hiernaast laat ik mannelijke klanten ook een extreem grote zwembroek aantrekken, tijdens de massage is het lichaam nooit onbedekt. Sommige klanten verlaten de salon direct met een smoesje wanneer ze zij dit zien. Klanten die vragen om zonder iets van kleding gemasseerd te worden wijzen wij de deur. Mensen die illegaal willen verdienen door seksuele diensten aan te bieden lopen ook direct weg als ze zien dat dit op zo een werkplek onmogelijk is. Ik ben heel blij dat ik hierin geslaagd ben; mijn salon en illegale seksuele dienstverlening hebben niets met elkaar van doen en ik zal mijn zaak op deze wijze blijven runnen…

Ik vind dat ik kan werken met een schoon geweten, maar toch komt de politie controleren en zeggen ze mij dat ze sperma hebben aangetroffen. Ik snap er werkelijk niets van. Dit is gewoon onmogelijk. Jullie komen mijn zaak binnen en kijken wat rond, maar hoe kan het dat er hier illegale seksuele diensten zouden worden verricht, dat hier nog andere diensten worden verhandeld? Iedereen kan hier de massagetafel zien. Dit is een normale schoonheids- en massagesalon. Is wat ik doe dan nog te weinig?

Ik vraag de betreffende instanties om een eerlijk en onpartijdig oordeel, om een manier om een bestaan op te bouwen. Vertel me wat ik nog meer moet doen, wat ik nog meer aan mijn zaak moet veranderen…Hoe moet ik handelen zodat ik mijn zaak draaiende kan houden?”

Li:

“Iedereen denkt nu dat als je in een massagesalon werkt, dat je prostituee bent. Je durft dus niet meer eerlijk te zeggen waar je werkt.”

Ya:

“Dat je vriendelijk doet tegen de politie of andere overheidsambtenaren als zij komen controleren, is omdat je geen slechte indruk bij hen wil achterlaten. Zij zijn tenslotte de wethandhavers. Dat ze komen controleren, is al spannend voor ons, ook al hebben we niks verkeerds gedaan.”