Een op de acht werkenden heeft een beroep waar gevaar altijd of bijna altijd op de loer ligt. Koks spannen de kroon: bijna 59 procent van hen geeft aan gevaarlijk werk te doen.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Werk wordt in ieder geval als gevaarlijk beschouwd als je het risico loopt op vallen van hoogte, uitglijden, snijden, steken, bekneld raken, botsen, een ongeluk met gevaarlijke stoffen, geweld, verbranding, verstikking.
Koks bovenaan
Uit het onderzoek blijkt van alle beroepsgroepen koks het vaakst aangeven dat zij vaak of altijd gevaarlijk werk doen. Daarna volgen vrachtwagenchauffeurs en procesoperators (dat zijn mensen die in fabrieken verantwoordelijk zijn voor productieprocessen).
Door de bank genomen zijn het vooral technische beroepen of banen in de transport en logistiek die als gevaarlijk worden gezien. Ook politie en brandweer staan – niet verrassend – hoog in de lijst.
10 keer zo gevaarlijk
Mensen die aangeven geregeld te maken te hebben met gevaarlijke situaties zijn ook veel vaker slachtoffer van een bedrijfsongeval. Van de mensen die nooit gevaarlijk werk doen, had slechts een op de honderd in 2020 een bedrijfsongeval.
Bij mensen met een gevaarlijk beroep was dat 9,3 procent. 4,5 procent van de werknemers die altijd gevaarlijk werk doen was zelfs slachtoffer van een ongeval waardoor ze minimaal een dag thuis moesten blijven (of in het ziekenhuis).
Vrouwen doen trouwens veel minder vaak gevaarlijk werk dan mannen. 17,5 procent van de mannen loopt dag in dag uit risico, slechts 7,7 procent van de vrouwen.
Bron: rtlnieuws.nl
Recente reacties