+31 6 81881070 info@haian.nl

Het is nog slechter gesteld met de leefsituatie van arbeidsmigranten in Nederland dan tot nu toe werd gedacht. Werknemers kampen met fysieke en mentale problemen, ontvangen weinig tot geen medische zorg en moeten lange dagen werken. 

 

Dat blijkt uit een rapport van expertisecentrum Pharos dat vandaag is verschenen. Onderzoekers van het centrum ondervroegen 260 arbeidsmigranten en hadden intensieve gesprekken met tien van hen.

‘Mensen werken zich kapot’

Onderzoekster Inge Goorts vertelt aan de krant dat ‘mensen zich kapotwerken’. Het gaat vooral om Oost-Europese arbeidsmigranten die deze kant op komen. “We vermoedden vooraf wel dat er misstanden waren, maar we wisten niet dat de impact op de gezondheid zo groot en heftig was”, vertelt Goorts aan NRC.

Migranten werken lange dagen en hebben nauwelijks tijd voor sociale activiteiten of ontspanning. Ze verdienen te weinig geld om gezonde voeding te kopen en hebben geen tijd om te bewegen.

Wie ziek wordt, werkt vaak door uit angst de baan te verliezen. Veel arbeidsmigranten zijn verzekerd via een uitzendbureau en kunnen daardoor geen medische zorg krijgen als ze hun baan verliezen.

Taalproblemen

Veel migranten spreken geen Nederlands en soms ook nauwelijks Engels. Ze lopen daardoor vergoedingen mis en hebben weinig kennis van mogelijke hulp bij mentale problemen.

Aanbevelingen

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer kwam in 2020 met aanbevelingen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren.

Volgens de Pharos-onderzoekers gaan die aanbevelingen echter niet ver genoeg. Er moet meer voorlichting komen op het gebied van gezondheid, tolken moeten vaker worden ingezet en uitzendbureaus moeten zich aan strengere regels houden.

Bron: rtlnieuws.nl