+31 6 81881070 info@haian.nl

EO vraagt met ‘Why Slavery’ week lang aandacht voor moderne slavernij

Documentairereeks houdt pleidooi voor bevrijding in binnen- en buitenland

Hoe ziet moderne slavernij eruit? Wie treft het? En speelt het ook in Nederland? Dat zijn de vragen die in de EO-programmareeks Why Slavery? – over moderne slavernij – centraal staan. Vanaf 14 oktober besteedt de EO een week lang elke dag uitgebreid aandacht aan dit thema.

Ook al is slavernij wereldwijd afgeschaft en verboden (land voor land vanaf 1794 tot 1981), toch is slavernij niet een relikwie uit het verleden. Moderne slavernij treft volgens de Verenigde Naties meer dan 40 miljoen mensen. Vooral vrouwen. Ze worden gedwongen tot werk, seks of zijn tegen hun zin uitgehuwelijkt en vluchten is niet mogelijk.

De programmareeks start op zondag met een pleidooi voor bevrijding door Michael Curry. Dit is de bisschop die tijdens het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle ‘de preek van het jaar’ hield en miljoenen mensen inspireerde. Vanaf maandag is er vervolgens elke avond een documentaire te zien op NPO 2, waarin een verhaal centraal staat over moderne slavernij buiten Nederland. Aansluitend volgt een aangrijpende uitzending van een Nederlands dossier over moderne slavernij. De EO brengt vijf personen in beeld die in Nederland als slaaf in verborgenheid hun leven leidden.

Mondiaal project Why Slavery

Met deze programma’s sluit de EO aan bij het mondiale project Why Slavery? dat is georganiseerd door de Why Foundation. De Why Foundation verenigt meer dan zeventig omroepen en non-profit organisaties rondom urgente maatschappelijke thema’s.  Gezamenlijk vertellen ze hierover op de podia van de massamedia – spraakmakend en grensverleggend.

Moderne slavernij; de aantallen

• In 2017 was 71 procent van de 40,3 miljoen moderne slaven vrouw.
• Van de grofweg vijf miljoen mensen die worden uitgebuit in de seksindustrie, is 99 procent vrouw, een vijfde is kind.
• De helft van de moderne slaven wordt gedwongen tot arbeid. In zo’n twintig procent van de gevallen worden dwangarbeiders onderdrukt door overheden (onder meer in Qatar en Rusland).
• De helft van de bijna 25 miljoen dwangarbeiders begint aan een baan met schulden die door werkgever zijn opgelegd. Ze raken hun loon kwijt aan boetes of ongewoon hoge bedragen voor kost en inwoning.
• Tegenover 24,9 miljoen dwangarbeiders staan volgens onderzoek van de VN uit 2017 slechts 63.000 aangiften.
• 5,5 miljoen kinderen ter wereld zijn slaven. Ze werken gedwongen op het veld, in steengroeves, in de huishouding of in de prostitutie.

Why Slavery? over moderne slavernij: vijf documentaires – vijf dossiers – één pleidooi voor bevrijding. Bekijk de documentaires via deze links:

Laura is slaaf in de prostitutie

Ling is slaaf in een restaurant

Hamid is slaaf in eigen huis

Abdul is slaaf in zijn huwelijk

Ivan is slaaf in een kas

 

Bron: https://visie.eo.nl